Alex Sinanan eating in mens tall tees by Navas Lab Apparel

Lång man reser: Sydostasien

Att resa på 6'6" kan vara konstigt. Jag reste nyligen till Vietnam med ett mellanland i Bangkok/Sukhothai på vägen dit och en dag i Tokyo på vägen hem. Här är en lite slumpmässig redogörelse för roliga resestunder och funderingar.

Alex Sinanan in men's tall tees by Navas Lab Apparel

Jag har rest till ett 30-tal länder under de senaste 20 åren. Som för många människor var Bangkok min första solorestination när jag begav mig ut solo för första gången 2001. Det var en stor destination då men ingenting kunde förbereda mig för vad det har blivit. Jag ville återvända till samma platser och se om det förflutna har något att säga. Hur mycket har jag förändrats? Hur mycket har Bangkok förändrats? Jag tog med min vän Amy. Detta var hennes första resa till ett icke-eurovästligt land. Jag tror att varje persons första besök i Sydostasien bör börja i Bangkok.

Förpackning

Jag packar lätt. Asien har allt du kan tänkas önska så ta med så lite som möjligt. Du kan alltid köpa det du behöver och tvätta längs vägen. Ett 45L-paket är mer än tillräckligt med utrymme för resor i Sydostasien. På den här resan provade jag Osprey Dupley 65, vilket var toppen. Ett 45L-paket kan tas med som handbagage vilket verkligen hjälper till att ta sig igenom flygplatser snabbt och enkelt. Inga hjulväskor! En väska som du kan bära halvbekvämt på axeln är en gåva från gud för att effektivt ta sig runt. En 20L dagsväska för allt annat. Jag tog fortfarande med mer än jag behövde.

1 par skor, 1 par flip flops, shorts och t-shirts var allt jag behövde. Väl ute efter vintervädret lade jag min jacka, luvtröja och jeans i en Eagle Creek Compression Sac och glömde bort dem. Jag bar Navas microstripe-tröjor och långa ärmar och flip flops hela tiden. De höll sig skarpa och luktfria i veckor i taget.

Jag har några Eagle Creek-kuber som jag använder till allt annat. 1 för strumpor och underkläder. 1 för t-shirts och shorts.

Att resa lätt som en lång kille blir komplicerat om du måste ta med en kappa eller ett annat par skor. Om du måste ta med fler skor så bär de största på planet.

Packing tall guy travels
Packing items for tall guy travels
 Than katten fanns inte med på listan. Nästan klar, sans cat.

Ingen kamera. Det här är min första resa på länge utan en ordentlig kamera. Det var ett lyckat experiment. Min IphoneX tar otroliga bilder och med 256 gig lagring kommer det inte att ta slut på minne. Jag säkerhetskopierar till Google Foto när jag är på wifi så att mina bilder alltid är skyddade. Jag är en funktionell fotograf med ett bra öga så jag brukade ta med en DSLR eftersom det var nödvändigt för att få anständiga bilder men nu är Iphone-tekniken så bra att den kommer mig ganska nära vad jag vill ha med mycket mindre krångel. Det fanns några tillfällen då jag skulle ha velat formfaktorn av en dedikerad kamera, men på det hela taget var jag nöjd med att bara använda telefonen.

Apropå telefoner. I stort sett alla andra ställen i världen får mer värdefulla mobil-/datatjänster än Kanada. I Vietnam och Thailand fick jag ett 30-dagars obegränsat data-SIM-kort för <$20CAD. För det mesta var min telefon snabbare än något wifi-nätverk jag kunde ha gått med i. Överväldigad.

Resande långa problem

Jag gör en scen vart jag än går. Det bästa jag kan göra är att omfamna den och få ett skratt. Folk vill ta foton med dig. Gamla damer är förvånade över att du vill äta i deras gatumat. Allas sinnen är blåsta.

Jag hade inte många problem, bara många skratt. Människor är roade och fascinerade så det ger en fantastisk möjlighet att engagera sig med människor, försöka förbättra dina lokala språkkunskaper och uppleva lite nya saker.

Tall Man travels night train to Sukhothai
 Att resa kan vara svårt. Nattåg från Bangkok till Sukhothai.

Om din kropp blir knasig av dåliga stolar eller nattåg är Sydostasien platsen för billiga massage.Du behöver bara skaffa en lång för att täcka den extra kvadratmetern och dina fötter kan hänga från bordet. Återigen, fler skratt :) Att få en fantastisk 90 minuters massage för $10 är trevligt. Av de dussintals massagebehandlingarna var dessa två spaanläggningar särskilt otroliga: i Bangkok, i Hanoi (Omamori spa är en undervisningsskola som utbildar blinda människor att vara massageterapeuter så det är dubbelt häftigt). Om du funderar på att få en lång massage och platsen verkar lite, eh, otränad, ta en 30 minuters fotmassage och se hur de gör. Det finns alltid morgondag.

Äta

Det är inte svårt att äta gott i Sydostasien. Självklart är nudelsoppor det stora dragplåstret. Jag upptäckte att när en plats försöker tillgodose utländska smaker är det tråkigt för alla. Jag försöker äta där lokalbefolkningen äter. Om jag stöter på ett stall som uppenbarligen är populärt svävar jag och kollar vad folk har. Ta sedan en liten plats och låt pantomimerna börja. "Två" av "det" tack.

I Vietnam är pho mer en frukostmåltid så bra stånd är ute tidigt men stänger tidigt också. Sedan öppnar de upp igen på natten. Banh Mi under dagen är väldigt vettigt.

Vi verkar hamna på många sådana här platser där de är lite förvånade över att se oss. Ta en tugga av paprikan och sedan en munfull soppa. Upprepa.

 Hoi An Noodles!
Ofta de enda, alltid ett äventyr. Hoi An.
Hoi An Street Food
De här pannstekta tacosakerna var fantastiska. Hoi An.

Det finns ingen brist på "den bästa skålen med soppa du någonsin haft" (för $2!) på i stort sett varje block.

Alex Sinanan and tall guy problems wearing mens tall tee by Navas Lab Apparel
Fried greens in bangkok
Förbered dig på små avföringar på alla ställen. Mui Ne gatustånd.
Visnade grönsaker komprimerade till en kaka och friterade.

Hanoi Soup
Av alla gatubilder vi åt i Vietnam var denna i Hanoi vår favorit. 
Hon är här om du vill prova!

Vi gjorde en poäng av att äta på Jai Fai, som nyligen blev känd av Netflix-program Somebody Feed Phil och Jay Fai. Hon är typ drottningen av gatumat i Bangkok, tjänade en Michelin-stjärna 2018, hon är 74 och lagar mat varje dag i sina ikoniska glasögon. Du måste dyka upp klockan 11 och sätta ditt namn på listan för att äta där den dagen. Det var utan tvekan den dyraste måltiden vi åt hela resan. Och även om det var spännande att göra det här vi lärde oss om på nätet, var jag inte så exalterad. Gatumat är roligt eftersom det är superslumpmässigt och det finns ett element av slump och engagemang inblandat när du bestämmer dig för att prova något främmande på gatan. Det är billigt och roligt och utforskande. Jag föredrar att inte följa min telefon bara för att hamna i linje med ett gäng västerlänningar.

Jay Fai Herself!
Jay Fai jobbar iväg!
Jay Fai List Jay Fai Meal
Den ökända listan. Så många bra saker.

Många människor som dyker upp på Jay Fai för att komma på listan slutar med att äta i ståndet bredvid, vilket. Är. Fantastisk. Och folk äter där som om det vore ett tröstpris och gnäller sig igenom sin episka måltid på $2 som förberedelse för huvudevenemanget. Det här är att resa i ond tro. Den måltiden var huvudhändelsen! Bara för att damen bredvid inte var på tv betyder det inte att maten som inte rekommenderas av internet inte är bra också. Följ dina egna fötter och upplev ett riktigt äventyr.

Jag önskar att fler hade tagit Bourdain till sitt hjärta: bra mat är där du hittar den.Det kan vara billigt, det kan vara dyrt; hur som helst, det är överallt Öppna ditt hjärta för att se vad som händer. Något kan vara fantastiskt utan att internet säger det till dig.

Men om du är en så kallad foodie och Jay Fai tog dig ut genom dörren och in i den större världen, så fan, välkommen! Gå nu och utforska konstiga saker. Det finns runt varje hörn. För varje traditionell thailändsk/vietnamesisk rätt som du tror att du vet finns det ett dussin du inte gör.

Definitivt min minst favoritplats: Ban Ah/ Golden Bridge

Anpassade kläder i Hoi An

Om du är en Navas-kille och läser den här bloggen så vet du hur svårt det kan vara att hitta kläder. Hoi An är världsberömt för anpassade kostymer. Så jag fixade lite kläder och ett par skor. Allt görs i närheten och du kan vara in och ut på tre dagar (mät dag 1, första passning dag 2, slutpassning dag 3).

Alex Sinanan being measure for tall size
Finished custom shoes at Friendly Shoe shop Hoi An
Bli mätt för anpassade skor i Friendly Shoe Shop i Hoi An Den färdiga produkten två dagar senare!
Alex Sinanan in mens tall clothing
Kimmy Custom Tailor Hoi An
Få hård kärlek på Kimmy Custom Tailor i Hoi An
Kimmy's gör också fantastiska damkläder!

Hoi An vid floden är chockerande turistigt. Allt söder om gatan Kimmy Tailor ligger gamla stan, som är superkul att vandra. Ju närmare floden du kommer desto turistigare blir den. Massor av guider som visar horder av människor vad man ska titta på och när man ska ooh och aah. Vi valde att göra shots av bananrom med barpersonalen som jag är ganska säker på att aldrig festat med kunder tidigare.

Souvenirer

Det är ett bra alternativ till souvenirer. Varje säsongsresenär kommer att berätta för dig att inte köpa en souvenir första gången du stöter på den. Chansen är stor att den är massproducerad och efter att du inte lyckats pruta effektivt för den kommer du att fortsätta att se den i massor i varje butik du går förbi.

OM du ser något du gillar, släpp en favoritpunkt på Google Maps där och gå vidare med dagen. Om du fortsätter att vandra och den saken inte dyker upp, gå tillbaka till den platsen och hämta den.

Det här är vad jag gjorde i Hanoi. Jag hade den här idén att jag skulle skaffa en tavla till mitt hus. Hanoi är fullt av målarbutiker fulla av dukar av alla olika slag. Och när jag bläddrade igenom dem dök ett mönster upp: massor av teman med massor av variationer, förmodligen tillverkade i några jättefabriker. Men jag såg något på väggen som verkligen fångade min uppmärksamhet - så jag tog ett diskret foto av det och släppte en Google-nål så att jag kunde hitta tillbaka till den där butiken i labyrinten av gator i den gamla staden Hanoi. Det visar sig i dussintals och dussintals butiker att målning inte finns någon annanstans. Jag fortsatte att tänka på just den tavlan. Så jag gick tillbaka och köpte den.

Hanoi Painting
Alex Sinanan tall guy traveller in mens tall t shirt by Navas Lab Apparel
Hanoi Painting Hung
På väggen i butiken Inrullad i röret Sträckt ut på en fräsch duk och hängde på hemma

De tog bort den från ramen och rullade ihop den. Jag bar den där jäkla PVC-bazookan i nästan tre veckor men det var värt det att se den på min vägg!

Stora takeaways

 1. Följ din magkänsla för att besöka roliga platser. Om det inte finns i guideboken är det ofta ett gott tecken. Människor flockas till platser de ser taggade i sociala medier och sedan blir de platserna överkörda. Etablerad resenärskultur kan hjälpa dig att komma till en ny plats men gör det sedan svårt att komma till den verkliga kulturen. Jag vill inte äta mat som någon tror att en västerlänning skulle gilla.Jag vill äta vad lokalbefolkningen äter!
  Det bästa äventyret kan vara en liten sak som händer på gatan Att fixera på stora destinationer missar ofta poängen. Ju större desto mer välkänd destination är sannolikt, desto svårare blir det att se den platsen som du vill se den.
 2. Guideböcker är förslag. Du får bestämma vad som är värt att se. Följ dina fötter, inte backpackerpubliken.
 3. Gör som lokalbefolkningen gör.
 4. De flesta människor är vänliga och vill att du ska ha det bra. Men var alltid försiktig.
 5. Var försiktig med sallader och vatten.
  1. Var noggrann med vatten/grönsaker/is/hygien för att undvika att bli sjuk. Om isen i Vietnam är en ihålig cylinder är den industriellt framställd vilket betyder att den är gjord av renat vatten.
   Vi tog med några hopfällbara vattenflaskor och CLO2-droppar. På så sätt kunde vi behandla klart kranvatten på pensionatet och spara några flaskor varje dag.
.
Tillbaka till blogg