Tall guy doing pilates wearing mens tall clothing by Navas Lab Apparel

Pilates är en lösning för långa killar

Varför

Det är konstigt att vara en lång kille i en kort personvärld. Inget passar. Vi duckar alltid, lutar oss, nöjer oss. Att krama en annan lång person påminner dig om hur bra det känns att kunna göra det här stående: du mår bra, genom ryggen, nacken, din själ: du är inte ensam. Det är skönt att stå rak och man kan se dem i ögonen. Det är konstigt att ständigt förminska sig själv för att passa in i den här världen.

Vi vänjer oss vid att vara i ett konstant tillstånd av kompromisser och det tar hårt på våra kroppar. Jag är 6'6" (198 cm) och jag har ägnat hela mitt liv åt att försöka få det här att fungera.

Långa killar måste göra specifikt posturalt arbete för att åtgärda skadan som orsakats av att försöka passa in i standardvärlden. Här är några saker som hjälpte mig.

Pilates handlar om rörelser och mönster som bemästras för att göra dem rätt i din kroppskontext. Vad många långa killar behöver är att återställa din kropp utanför begränsningarna i en värld utformad för korta människor. Du måste undersöka hur du ska arbeta oavsett skrivbordshöjder och dörrkarmar. Hur kan du röra dig smidigt genom många olika riktningsplan med minimal ansträngning samtidigt som du behåller kontroll och hållning. Det finns många sätt att åstadkomma detta och Pilates lyckades verkligen med det för mig.

 

Tall guy doing pilates wearing mens tall clothing by Navas Lab Apparel
Att inte kunna böja sig genom bröstkorgen och bibehålla skulderbladskontroll och spänning genom serratusmuskeln är orsaken till axelkollisioner som jag upplevde när jag lyfte över huvudet. Inget problem längre.

 

Hur

När vi blir sårade eller rör oss för mycket eller sitter för mycket, antar kroppen skyddsmönster som kan vara svåra att skaka. Vi vänjer oss vid dem och de blir en del av oss. Och vi lever på ok-ish i ett kompromissat tillstånd, som en krokig hög med disk som inte faller ner: vi verkar vara ok. Tills vi blir äldre, eller blir sårade.

 

Why don't you open up meme

Dessa skyddsmönster hjälper oss att överleva. Om en fog är tät kommer grannarna att ge extra räckvidd för att kompensera för det. Det fungerar men nu jobbar du på 80%. Och om du inte gör något för att återgå till det normala kan du förlora de 20 % för alltid.

Titta på din genomsnittliga medelålders person. Chansen är stor att de inte kommer ihåg när de senast klättrade i ett träd eller gjorde en kullerbytta. Så gör en kullerbytta då och då, klättra på något. Du kommer att må bättre.

Din kropp vill göra många olika saker. Att göra saker är bra för dig. Att ha en kärleksfull relation med att kunna göra saker kommer att hålla dig ung längre. Att vara 50 år med mage och inte kunna röra tårna är inget sätt att vara. Kom ihåg vad du kunde göra på lekplatsen när du var 5. Du borde kunna göra det nu.

Människor blir inte gamla för att de blir långsamma. De tillåter sig att bli långsamma och så blir de gamla.

 

 Tall guy doing pilates wearing mens tall clothing by Navas Lab Apparel
Hur långt framåt skulle du kunna gå utan att bryta formen?

 

Jag har alltid varit en vältränad och stark person tack vare att jag inte velat vara den smala slingrande jag var som barn. Jag hade en viss naturlig talang, massor av mångsidighet, massor av flexibilitet och disciplinen att göra långa och gradvisa förändringar. Men jag är en mager hard-gainer. Så jag tränade med styrkelyftare för att maximera min tid under belastning, bli stark - det är nyckeln för långa killar.

Det bästa sättet att träna på något är att umgås med medkännande människor som är mycket bättre än du. Men den typen av lyft kapade mig. När livets stress överväldigade mig tappade jag förmågan att bara vara. Jag skulle stärka mig när jag inte borde stag, stoppa hakan när jag inte borde sätta mig, använda lyftsignaler när jag behövde andas. Jag var trasig och att gå tillbaka till lyftet skulle bara göra mig illa. Jag behövde gå tillbaka till grunderna.

Andning. Det här är ett bra ställe att börja.

Andning.Inandning sker i tre faser: diafragman expanderar sedan mitten bak under skulderbladen och sedan övre delen av ryggen/fällorna. Utandning spelar om detta omvänt: traps>scapulae>diaphragm.

Jag är en kronisk ytlig andningsförmåga. Stress leder till mer andning så jag skulle ta mig igenom membranet och vänta på att utmaningen skulle gå över. Så småningom försvann min nedre ryggradslordos och min nackes kurva försvann. Jag blev en tegelsten och ingenting fungerade. Jag behövde i grunden lära mig om hur man andas.

Jag har länge förespråkat värdet av återställande/posturala program som MVMTLabs markkontroll. Och Pilates.

Utan att gå för djupt: där lyft är att gå ut, handlar Pilates om att gå in. Använd bara det du behöver för att göra saken. Andas, koppla in efter behov. Lämna resten av de brutna mönstren bakom dig. Att försöka utan att försöka isolera rörelser och kontroll ger bättre medvetenhet om allt du gör.

 

Tall guy doing pilates wearing mens tall clothing by Navas Lab Apparel

En kota i taget rullar ner och driver stången framåt

Och nu?

Under de sex månader som jag har hållit på med pilates har jag sett fantastiska resultat. Det är nu en del av min livsstil och inkluderar det minst en gång i veckan. Det är det perfekta motgiftet mot att leva i en värld utformad för mycket mindre människor. Och en bra motpunkt till mer aggressiva typer av träning.

 

Komma igång

Sök upp din lokala studio och träffa dem! Schemalägg och bedömning sedan kanske några privata sessioner för att bekanta dig med några av förväntningarna på praktiken.

Om du är i Vancouver eller Toronto, kolla in Pilates Process.

https://www.instagram.com/pilates_process_van/
http://www.pilatesprocess.ca/

.
Tillbaka till blogg